een nieuwe winterjasZo'n dagje naaiweekend dat is niet alleen de ideale gelegenheid om veel stukken af te werken, in mijn geval dan vooral de iets simpelere stukken, maar ook om inspiratie op te doen. Zo was er iemand bezig met de jas uit de voorlaatste la maison victor te maken, een jas die mij wel aansprak maar waarvan ik het flapje achteraan niet zo graag zag. Zij maakte voor en achterkant gelijk en kon mij zo overtuigen van de jas. Ze liet ook de opgenaaide zakken weg. Ik ging dus voor een copy paste.Het stofje kocht ik enkele jaren geleden op het stoffenspektakel in Kortrijk met de bedoeling er de cloé jas mee te maken. Maar na een testversie van dat model, dat ik eigenlijk nooit gedragen heb, belandde dat plan in de vuilbak. Aangezien ik genoeg stof had, besloot ik nu verder te werken met dit stofje in plaats van een nieuw te kopen, alleen de voering moest ik nog bijkopen.Als voering koos ik voor French Terry (of dikke tricot zoals het verkocht werd door onze noorderburen op het stoffenspektakel), op die manier is het ietsje dikker dan met gewone gladde voering. Ik koos ervoor om geen extra tussenvoering te gebruiken, het zou het zeker en vast warmer gemaakt hebben maar ik had schrik dat het dan te dik en lomp zou worden, iets wat ik met mijn eerste mantel die ik maakte heb. De ervaring met die eerste mantel leerde me ook dat ik geen gladde voering zou gebruiken voor de mouwen, oké dat glijdt beter maar ik draag die mantel eigenlijk zo goed als niet omdat ik altijd koud heb aan mijn armen en warm voor de rest. En nu ik deze jas al twee weken draag, kan ik alleen maar zeggen dat het totaal niet stoort dat het geen gladde voering is.De opgenaaide zakken liet ik weg omdat ik die niet zo geschikt vond voor dit stofje, maar een jas zonder zakken dat is een no-go voor mij, ik voegde dus steekzakken in de zijnaad toe.

De mouwen vallen naar mijn mening vrij kort, ik voegde dus een boordje toe van de voering om dat op te lossen, met zo'n druk stofje leek me dat nog wel kunnen. Een volgend keertje zou ik dus zeker verlengen. Ik had alles nagemeten maar je hebt nog iets meer lengte nodig om te compenseren voor de winterkleren eronder. Dit is mijn normale confectiemaat maar ik kan er geen mega dikke wintertrui onder dragen, wil je dat wel kunnen dan maak je volgens mij best een maatje groter (toch als je voering niet van die hele dunne is). De zoom onderaan en aan de mouwen zou ik een volgend keertje ook anders afwerken.Zelf ben ik vooral fan van de bovenkant van de jas en het feit dat er een kap is. Oké waterdicht is de jas niet maar tijdens een winterse wandeling kan wat afscherming tegen de wind nooit kwaad.

Wat mij betreft een patroontje dat hier volgend jaar opnieuw gemaakt wordt maar dan een maatje groter, met langere mouwen en in een neutraler stofje. Het aantal uren werk valt dan ook heel goed mee voor een jas (idem voor het aantal patroondelen).

De foto's werden genomen tijdens een weekendje weg, we bezochten de kerstmarkt in Düsseldorf en C-Mine in Genk. De belichting van de foto's in de mijngang genomen is uiteraard niet zo super, maar het is een leuk aandenken dus voor mij goed genoeg (en buiten was er teveel wind ;-) ).

Stof: Stoffenspektakel
Patroon: Carol jas la maison victor sept-okt 2017

Reacties

 1. Alweer een topstuk! Hoe jij dat toch telkens doet, het is me een raadsel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Gewoon proberen en losdoen als het op niets trekt 😂

   Verwijderen
 2. Mooi, ook leuk stofje voor een jas! En fijn dat je de jas veel draagt dat geeft al aan dat het een geslaagd project is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt. Jassen zijn eigenlijk wel leuk omdat je ze zo vaak kan dragen

   Verwijderen
 3. Heel leuk! De stof voor mijn winterjas blijft hier maar liggen.. :s

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Troost je, dit stofje lag er al van in 2014... Maar dit model gaat vrij snel voor een jas

   Verwijderen
 4. Heel toffe jas !! En super dat je het stof toch een bestemming kon geven...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh, je nam foto's in C-mine? Daar kan je inderdaad wel een warme jas gebruiken! Voor jasmouwen stik ik een laagje wattine tegen de gladde voering, of doe ik er gewoon een laagje van iets warmer onder. Ik heb één jas waarbij ik dat niet deed, en ik stoor mij er toch altijd aan bij het aantrekken van de jas. Maar ik heb dan ook veel kleren met originele mouwuitsnijdingen die niet altijd netjes door de mouwopening gaan ;-) Veel plezier met je Carol!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad we bezochten C-mine vrij onverwachts nadat bleek dat de kerstmarkt op zondag dicht was in Dusseldorf. Een goeie tip van die wattine, voorlopig stoort het mij niet bij het aantrekken, mijn mouwen eronder zijn meestal lang genoeg om wat vast te houden bij het aantrekken.

   Verwijderen
 6. Oh, super zeg! Een stofje vanonder 't stof én een schone vest erbij, meer moet dat niet zijn <3
  --Ik doe het trouwens zoals Eva ;). Ik gebruik altijd gladde voering voor de mouwen, maar ik stik tussenvoering tegen de voering en verwerk die dan als een geheel. Altijd. Anders voel je dat #vindik #denkik--

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks, inderdaad leuk om een stofje te kunnen gebruiken dat er maar lag te liggen. Goeie tip van die voering en tussenvoering. nu ik mijn twee jassen vergelijk weet ik alleen dat er sowieso iets dikker in moet dan alleen de gladde voering, dan nog liever de sweater zoals nu, maar combinatie van er vlot in geraken en aangenaam warme armen is natuurlijk nog beter

   Verwijderen
 7. Op de manier hoe jij het aangepast hebt, zo zie ik dat patroon wel zitten nu. En de foto’s in de mijnengang hebben een speciale sfeer, keileuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks! Exact hetzelfde gevoel dat ik had toen ik die versie op naaiweekend zag want van de bovenkant was ik al lang fan.

   Verwijderen

Een reactie posten

Bedankt voor je bezoekje, laat gerust een berichtje achter. Ik lees graag wat jullie over mijn blog en naaisels vinden.

Populaire posts van deze blog

kerstpakjes

een dekentje met voetenzak: tutorial

een pakje voor mijn wederhelft