Doorgaan naar hoofdcontent

naaien voor (andermans) kinderen

Naaien voor schattige minimensjes is af en toe eens leuk. Aangezien ik zelf nog geen exemplaren rondlopen heb, leen ik af en toe kindjes van vrienden.
Hun mama vroeg mij om een rokje te maken voor de dochter van 6 nadat het vorige rokje dat ik maakte te klein geworden was. Ik kreeg een stofje mee (roze met witte bollen, dus helemaal de smaak van de 6-jarige) uit de stoffenverkoop in Kapellen.
Omdat het vorige rokje wat te hard begonnen spannen aan haar poep, jawel ook een 6-jarige heeft vakantiekilo's, al is dat bij zo'n mager meisje eerder een zegen dan een vloek, koos ik ervoor om een rimpelrokje met elastiek te maken. Zo heeft ze nog wat speling en kan ze het langer dragen. Ze was in ieder geval heel blij met haar rokje. Intussen moet er een nieuwe elastiek in omdat ze die wat te strak vindt. 
Wat nemen jullie van verhouding voor een elastiek tov de taille voor een kindje? Ik nam 80% maar blijkbaar is dat te strak.

Een tijdje geleden maakte ik voor mezelf een sweater uit gespikkelde sweaterstof van bij de stoffenmadam. Omdat er een foutje in de stof zat en ik mijn patroondelen dus niet naast elkaar kon leggen, kreeg ik wat stof extra. Ja, bij Nancy krijg je waar voor je geld, geen onaangename verrassingen thuis. Naast de fout past echter perfect een leather sweater in maatje 92. Die werd dus gemaakt voor het tweejarig zoontje, maar paste ook voor zijn éénjarig broertje. Zo ging er niets aan stof verloren. De boordjes maakte ik ook in dezelfde stof want boordstof had ik niet liggen.
Naaien voor andermans kinderen heeft ook wel nadelen. Ik had absoluut geen idee hoe groot een kinderhoofdje is en vertrouwde het patroon. Helaas kan zijn hoofdje er niet door. Een avondje tornen en de halsuitsnijding vergroten verhielp dit probleem wel. maar een volgende keer ga ik proberen om de schouder aan één kant te laten opengaan met drukknopjes zoals veel kindertruitjes voor die leeftijd hebben. Nu vind ik de hals een beetje te wijd openvallen, maar blijkbaar is dat voor kindjes niet zo erg.
De stof is suuuuuuperzacht vanbinnen en ook al was het eigenlijk te warm, toch wou hij hem niet uitdoen.


Omdat ik de kindjes geleend heb, zie je geen foto's van hen op mijn blog. Maar wel een foto van de kledingstukken op mijn superzalige nieuwe zeteltjes. Dit is wel nog een foto met de oude halsuitsnijding.

Reacties

  1. Ik doe de elastiek rond Fleur haar taille en dan weet ik precies hoeveel ik nodig heb, wellicht zal er wel een andere manier zijn, maar zo doe ik het. Groetjes en een fijn weekend toegewenst:

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. bij mezelf doe ik het ook zo maar nog zo'n nadeel van niet voor je eigen kindjes naaien, ze liep hier niet rond ;-). och ja een elastiek vervangen gaat simpel en ik ga zondag de elastiek rond haar taille doen en tegen zondagavond heeft ze haar rokje terug ;-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Bedankt voor je bezoekje, laat gerust een berichtje achter. Ik lees graag wat jullie over mijn blog en naaisels vinden.

Populaire posts van deze blog

Een stapel gebreide FO's

Het is precies eeuwen geleden dat ik hier nog iets neerschreef maar het leek me wel leuk om deze keer toch nog eens kort iets te schrijven. Voor degene die meer brei-avonturen willen volgen, ga zeker een kijkje nemen op mijn youtube kanaal. Op de foto hierboven zie je wat ik af had voor de laatste aflevering: een Pippin sweater, een Forest walk cowl (de grijze), een cargill cowl (degene met de kleuren die in elkaar overgaan), een paar scrappy stripy socks en een paar 'doodgewone' sokken. Dit is de 'cargill cowl' van de Creabea, ik mocht deze preview breien voor haar. Ik ben heel blij met het eindresultaat maar het patroon zelf vond ik onvoldoende uitgeschreven om de steek zonder filmpje te kunnen volgen. Het ligt vermoedelijk aan mezelf dat ik dit niet zo fijn vind maar ik geef het toch maar mee. Het garen is rico creative melange wonderball, ik heb nog vrij veel over dus wil er ooit nog een bijpassende muts uit maken.  Het paar sokken dat je links op de foto ziet (zond

naaien met restjes: zakdoeken

De meeste onder ons kennen het wel, een uitpuilende restjesbak. Zeker als je zelf geen mini's thuis rondlopen hebt om met deze restjes te kleden (en dan nog veronderstel ik dat je voor kinderen nog andere stofjes koopt dan alleen die restjes). Met een aantal van de soft cactus stofjes die ik voor hemden gebruikt had, heb ik stoffen zakdoeken gemaakt. Vorige winter deed ik dat al een eerste keertje met het restje van dit hemd en deze gaan nog steeds mee. Ik was die op 60°C met de rest van de zakdoeken en ze blijven ok. Uiteraard zijn ze waarschijnlijk de eerste keer een beetje gekrompen, maar het zijn zakdoeken dus dat maakt niet zoveel uit. Dit jaar koos ik voor een restje van dit hemd . Doordat ik de kraag twee keer heb moeten knippen om mijn eigen stommiteiten recht te zetten, was het restje dat nog overschoot te klein om er nog iets deftig mee te maken. Het stofje is ook niet zo gemakkelijk te combineren met andere stofjes, dus ideaal om zakdoeken uit te maken.

Er werd nog eens genaaid!

  Als je de voorbije blogberichten bekijkt dan zou je denken dat ik mijn naaimachine verkocht heb en ingeruild heb voor wat breinaalden. Nu staan nog niet eens al mijn breiprojecten op de blog, maar mijn naaimachine die stond toch ook wel weer naar mij te lachen. Ik was de zin wat kwijt om te naaien, twee jaar met vrij veel thuiswerken maakten dat ik niet zoveel nodig had. En daarnaast verloor ik mij wat in perfectie zoeken door de foute accounts te volgen op social media. Enkele weken zo weinig mogelijk op instagram en facebook later, vond ik beetje bij beetje mijn sewing mojo terug.  De oorzaak van die terugkerende liefde was het maken van verjaardagskroontjes, maar die kan ik jullie nog niet tonen. Direct na de kroontjes nam ik een zak met restjes stof van een handtas bij de hand (ik toon je die zo dadelijk want ik zag net dat die de blog nooit haalde) en maakte ik op het gevoel een variant van de vinktas. Een tas die qua afmetingen gebaseerd is op de restjes die ik nog had en als d